Ryktet – Rasmus Daugbjerg


Djävlar, präster, en skogens mun, levande döda och giftiga bär – nytt på svenska av författaren till hyllade Troll !

En främling anländer till en namnlös stad, och genast börjar ryktet gå. Ett rykte berättat ur ryktets eget perspektiv. Främlingen blir föremål för stadens hat, kärlek och vänskap, och dess groteska förflutna framträder i skrämmande gestalter och märkliga händelser. Här finns djävlar, präster, en skogens mun, levande döda och giftiga bär. Språket i Ryktet är poetiskt och förtätat, det är mystiskt och trotsigt. Ryktet handlar om makt, om att berätta andras historier och om den vackra och våldsamma melodin som rykten utgör.

Danske Rasmus Daugbjerg (f. 1993) tog häromåret svenska läsare och kritiker med storm med sin mörka klimatsaga Troll. Om den skrev bland annat Gabriella Håkansson i Sydsvenskan: ”Troll är korthuggen, surrealistisk, dogmatisk, reli­giös, brutal, ömsint, svindlande, vacker, naiv, sakral, sublim, surrealistisk, knarksvampig, Biskops Arnö-litterär och helt genial […] Daugbjerg skriver något ingen annan skrivit tidigare. Någonsin.” Ryktet är Rasmus Daugbjergs debut.Titel: Troll
Författare: Rasmus Daugbjerg
Förlag: Flo förlag
Översättare: Andrea Lundgren
Originalspråk: Danska
Omslagsbild: Troels Carlsen
Form: Nils Sundberg
Utgivning: 14 oktober 2024
Antal sidor: ca 130
ISBN: 978-91-989070-3-2

”[…] ett underbart och ambitiöst avsteg från det realismkrav som annars kännetecknar mycket nordisk litteratur för närvarande. Även om det skrivs utmärkta böcker om moderskap och fadersuppror är Ryktets mustiga, vämjeliga bilder enastående. Rasmus Daugbjerg debuterar med mardrömslik kraft.”
– Bodil Skovgaard Nielsen, Information (DK)

”Åh, äntligen händer det något oöverskådligt och oförutsägbart med debutanteriet […] Med Ryktet debuterar Rasmus Daugbjerg glädjande glödande med en egendomligt gruvlig och mytisk, för att inte säga allegorisk, kortroman om ett infekterat bysamhälle.”
– Lars Bukdahl, Weekendavisen (DK)

”Man kan snabbt inbilla sig att Rasmus Daugbjergs Ryktet inte bara är ord på ett papper, utan faktiskt innehåller alla de material den själv benämner […] Ryktet är en mörk roman, men Daugbjerg skriver så fokuserat och märkligt att jag bara önskar att mörkret ska vidgas ännu mer.”
– Benedicte Gui de Thurah Huang, Politiken (DK)