Vinternoveller – Ingvild H. Rishøi

Ingvild H. Rishøi är en av de starkast lysande stjärnorna i den norska litteraturen idag och har hyllats av en samlad norsk kritikerkår. Hon skriver med stor klassmedvetenhet, med också med en viss dos av nåd – en säregen blandning mellan realism och H. C. Andersen-saga. Det handlar om att inte ha råd med nya trosor åt sin dotter. Om att vara på flykt med sina småsyskon genom ett isande vinterlandskap. Om att kastas upp på land som en död fisk när man lämnar mörkret på fängelsets botten.

Rishøi har beskrivits som omutlig i sin empati – hjärtskärande utan att vara sentimental – och utöver Bragepriset för Vinternoveller har hon även tilldelats Sultpriset och P. O. Enquists pris. Med Flo förlags utgivning av Vinternoveller kommer nu ett av Rishøis verk för första gången i sin helhet på svenska.

 Titel: Vinternoveller
Författare: Ingvild H. Rishøi
Förlag: Flo
Översättning: Nils Sundberg, Stephen Farran-Lee
Originalspråk: Norska
Omslagsbild: Martin Jacobson
Form: David Andréas & Nils Sundberg
Utgivning: September 2018
Antal sidor: 173
ISBN: 978-91-983952-1-1

 

“– Hur gammal är din son? säger hon. – Vi kanske kan börja där?
Hur gammal är din son.
Det vet jag ju. Om det är nånting jag minns så är det dagen då han föddes, snön hade börjat smälta och det droppade från alla tak när jag gick upp mot förlossningsavdelningen, och där låg han, i en låda av plexiglas, och han log ju mot mig, är det nånting jag bryr mig om så är det hans födelsedag […] men min hjärna är ett blankt ark nu, och jag vet varför, det är stress i frontalloben, det gör att minnet slutar fungera, och jag är svettig och det stinker och när hon ser på mig på det sättet, med den frisyren och den munnen, så har jag ingen aning, min hjärna fungerar inte, jag är som när jag var en liten pojke. Jag har ingen aning om hur gammal Leon är.”

 


”Herregud, låt denna pärla till novellsamling få den uppmärksamhet den förtjänar, låt den inte drunkna i bokflodens brus […] Rishøi skildrar de allra mest utsatta i klassamhället, men hon gör det på ett sätt som inte är helt vanligt; med självklarhet, på allvar och – framför allt – med den litterära framställningen först.”

Therese Eriksson, Svenska Dagbladet

”[…] stöldbegärligt vacker utgåva […] en av årets stora litterära händelser.”

Carl Åkerlund, Västerbottens-Kuriren

”Bam-bam-bam! En klassisk slagserie. Två snabba, snärtiga slag som får dig att tappa fattningen, förlora fotfästet, och sedan ett tredje tyngre som knockar dig. Norska Ingvild H Rishøis Vinternoveller består av tre noveller med samma effekt.”

Torbjörn Flygt, Sydsvenskan

”En mästerlig skandinavisk novellförfattare introduceras äntligen för en svensk publik […] Glimrande litteratur; en storslagen fantasi med social blick.”

litteraturtoppen.se

”Psykologisk realism med fingertoppskänsla”

Mats Kolmisoppi, ”Årets böcker” i Göteborgs-Posten

”Förbluffande bra […] det här är något som vill storslagna saker, som visar att riktig litteratur inte är verklighetsflykt utan står i direkt kontakt med livet”

Björn Kolhström, Jönköpings-Posten

”Ingvild H. Rishøi använder språket med en sällsam lätthet och leder med varsam hand fram läsaren genom historierna […] den här novellsamlingen är helt fantastiskt bra.”

Evelina Ivarsson, BTJ-häftet

”Det är ömsint, svidande vackert och skildrat med en aldrig svikande klassmedvetenhet i blicken. Hon tar de enkla, ynkliga varelsernas vardagliga smuts och elände och förvandlar till stor och magiskt gripande litteratur. Nej, jag överdriver inte. Dessa tre noveller håller världsklass.”

depressive_realism

”Ingvild Rishøi skriver om de svagaste bland oss. Om dem som faller utanför, socialfallen, de utstötta om du så vill. En samlad kritikerkår har sagt det förr. Jag säger det igen. Ingvild Rishøi är en helt suverän novellist”

Dagbladet (NO)

”Rishøi är fortsatt nordisk mästare i att med små, enkla medel och i den realistiska novellens korta format teckna hela människor med stora berättelser.”

Jyllands-Posten (DK)

”Med enkla grepp får Rishøi sagt något väsentligt om solidaritet, omsorg, ansvar och gemenskap. Författarens stilsäkra och nyktra behandling av materialet påkallar läsarens medkänsla och gör Vinternoveller till stor konst.”

Stavanger Aftenblad (NO)

”Mötet med Ingvild Rishøis novellfigurer är som att få en fågelunge lagd i handen. Den är bräcklig, behövande, svag, man kan se det bankande hjärtat precis under huden.”