Troll – Rasmus Daugbjerg


Grym och poetisk klimatkrisrysare av danskt stjärnskott!

Det bor ett troll i skogen. Hennes öde är bundet till jorden, och när människorna från byn skadar naturen måste trollet straffa dem. Långt borta sitter en maktgalen kung. På hans befallning slaktar människorna djuren och hugger ner träden. När de plågar jorden blir trollets uppgift tyngre: hon måste döda dem alla, vare sig hon vill eller inte.

Troll är en samtida naturhistoria – på samma gång arkaisk och hypermodern! – som med drag från sagor och myter skapar sin alldeles egna stämning och logik. Det är en oroande och poetisk berättelse om makt, öde och omsorg, skriven av en av den danska litteraturens mest framträdande nya röster.

Troll är översatt av författaren Andrea Lundgren, flerfaldigt prisbelönad för bland annat Nordisk fauna.Titel: Troll
Författare: Rasmus Daugbjerg
Förlag: Flo förlag
Översättare: Andrea Lundgren
Originalspråk: Danska
Omslagsbild: Kinga Bartis
Form: Nils Sundberg
Utgivning: 13 April 2023
Antal sidor: 133
ISBN: 978-91-987848-3-1

”… korthuggen, surrealistisk, dogmatisk, religiös, brutal, ömsint, svindlande, vacker, naiv, sakral, sublim, surrealistisk, knarksvampig, Biskops Arnö-litterär och helt genial … Daugbjerg skriver något ingen annan skrivit tidigare. Någonsin.”
– Gabriella Håkansson, Sydsvenskan

”Magisk roman mellan Twin Peaks och John Bauer … Man kan inte bli annat än lycklig.”
– Hanna Nordenhök, Göteborgs-Posten

”Klimatångest à la mästaren Pär Lagerkvist.”
– Viktor Andersson, Uppsala Nya Tidning

”… med intensiv skönhet och våldsam kraft återställer Daugbjerg läsarens vana blick på sådant som hunger, lidande, liv och död.”
– Kristina Lindquist, Dagens Nyheter

”… en djupt originell käftsmäll på Homo sapiens.”
– Nina Asarnoj, Kulturnytt P1

” En tät och omskakande roman med drag av både tidlös folksaga och ekokritisk dystopi.”
– Boklistan, Dagens Nyheter

”Liknar inget annat … en grym och illavarslande roman om människan och naturen, skriven på en naivt estetisk fulländad prosa.”
– Boktoppen, Borås Tidning (plats 1)

”Romanens suggestiva språk … skapar ett skrämmande sug som förvandlar vad som kunde ha blivit en harmlös saga till en veritabel klimatrysare.”
– Yukiko Duke, Vi Läser

”Allt ter sig mycket arkaiskt … Men det ålderdomliga hör mest formen till, vad mig anbelangar kan boken lika gärna vara akut samtida, som om Daugbjerg skurit ut de minsta gemensamma nämnarna för varje enskilt samhälle genom tiderna; maktmänniskan, den vanliga människan och jorden hon lever av.”
– Therese Eriksson, Svenska Dagbladet

”Det är sällan man stöter på något som är lika genuint originellt och helgjutet som den här märkliga lyriska sagan.”
– Boktoppen, Smålandsposten och Ystads Allehanda (plats 1)

”… en särskilt vaken samtidsskildring. Daugbjergs budskap till människorna fortsätter ringa när boken är färdigläst: Akta er, annars kommer troll och tar era barn.”
– Selma Brodrej, Dagens ETC

”… en hypnotisk saga, som fängslar redan från anslaget i första meningarna.”
– Björn Kohlström, Bernur


*Ett längre utdrag ur Gabriella Håkanssons recension i Sydsvenskan:

Troll är korthuggen, surrealistisk, dogmatisk, religiös, brutal, ömsint, svindlande, vacker, naiv, sakral, sublim, surrealistisk, knarksvampig, Biskops Arnö-litterär och helt genial … Det man slås av när man läser den är hur lite genuint annorlunda litteratur som egentligen ges ut i Sverige idag. Det är guldmunkar, mödraångest, relationsångest, Pradajackeångest … ja you name it, men allt rör sig ändå inom samma trånga ämnessfär. Daugbjerg skriver något ingen annan skrivit tidigare. Någonsin … Det är som om man bakade ihop klimatskam med de känslor bilder på söta kattungar väcker. Det är skuld och extrem ömhet samtidigt, förtvivlan och hat mot den egna artens förstörelselusta. Det poetiska tilltalet hos Daugbjerg är slipat till perfektion … Kanske är det egentligen en långdikt och då är inte jag rätt kritiker, kanske är det en besvärjelse och då har jag redan blivit snärjd – för jag älskar denna bisarra bok. Den är inte för alla – men vilken bok är det? Det känns futtigt att kalla Daugbjerg för en ’lovande författare’. Detta är hans andra bok, men allt sitter redan perfekt.”