Troll – Rasmus Daugbjerg


Grym och poetisk klimatkrisrysare av danskt stjärnskott!

Ett troll bor i skogen. Hennes öde är bundet till jorden, och när människorna från byn skadar naturen måste trollet straffa dem. Långt borta sitter en maktgalen kung. På hans befallning slaktar människorna djuren och hugger ner träden. När de plågar jorden blir trollets uppgift tyngre: hon måste döda dem alla, vare sig hon vill eller inte.

Troll är en samtida naturhistoria – på samma gång arkaisk och hypermodern! – som med drag från sagor och myter skapar sin alldeles egna stämning och logik. Det är en oroande och poetisk berättelse om makt, öde och omsorg, språkligt bländande och skriven med ett patos som är sällsynt i samtidslitteraturen.

Rasmus Daugbjerg (f. 1993) är en av den danska litteraturens starkaste nya röster och utan tvekan en litterär fixstjärna i vardande. Troll är översatt av författaren Andrea Lundgren, flerfaldigt prisbelönad för bland annat Nordisk fauna.Titel: Troll
Författare: Rasmus Daugbjerg
Förlag: Flo förlag
Översättare: Andrea Lundgren
Originalspråk: Danska
Omslagsbild: Kinga Bartis
Form: Nils Sundberg
Utgivning: 10 April 2023
Antal sidor: 133
ISBN: 978-91-987848-3-1

”Arkaisk och hypermodern … En både grym och poetisk klimatkris­rysare, där naturen slår tillbaka. Daugbjerg skriver bländande sorgligt om en desperat kamp för överlevnad.”
– Ekstra Bladet

”En syrabomb mitt i H.C. Andersen­land.”
– Berlingske

”Rasmus Daugbjergs notoriskt välskrivna roman kännetecknas av en så­dan märklig atmosfär av djupt skogsmörker, naturförtätning och hämnd. Han skriver samtidigt med pessimistiskt patos och poetisk ömhet … Med sin allegoriska berättelse om trollet som en hatisk hämnare i den natur­kris som skapats av mänsklig okunnighet, bidrar Rasmus Daugbjerg på ett unikt sätt till den politisk-­etiska litteraturens dominerande tendens under de senaste åren.”
– Weekendavisen

”Rasmus Daugbjerg är en utmärkt bildskapare … Det uppseendeväck­ande och befriande med hans författarskap är dock att det inte alls är psykologiskt.”
– Politiken

”… en otroligt originell roman, varken mer eller mindre … Man kan lugnt säga att världen är magisk i Troll.”
– Jyllands-Posten