Stargate. En julberättelse – Ingvild H. Rishøi


En av Nordens främsta novellister släpper sin första roman!

Ronja bor med sin pappa och sin storasyster Melissa i stadsdelen Tøyen i Oslo. Det närmar sig jul. Ronjas pappa har än en gång blivit arbetslös. Därför måste Melissa ut och sälja julgranar, därför måste Ronja själv sälja kransar och julkärvar ”till förmån för fattiga barn”. Pappa i sin tur verkar mest vara synlig på stamstället Stargate. Och december kommer snart att handla om våta vantar, provision och öl. Men också om tre visa män, en stjärna och en skog.

Efter succén med Vinternoveller – vinnare av Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris 2019 och utsedd till en av årtiondets bästa böcker i tidningen Vi Läser – släpper norska Ingvild H. Rishøi nu sin första roman. Stargate är en julberättelse för vår tid. Ett språkligt mästerstycke fyllt av verklighetsnära magi, i tradition efter Selma Lagerlöf, H. C. Andersen och Astrid Lindgren.Titel: Stargate. En julberättelse
Författare: Ingvild H. Rishøi
Förlag: Flo förlag
Översättare: Marie Lundquist
Originalspråk: Norska
Omslagsbild: Martin Jacobson
Form: David Andréas & Nils Sundberg
Utgivning: Dec 2021
Antal sidor: 156
ISBN: 978-91-983952-7-3

”En unik, äkta klang.”
– Maria Schottenius, Dagens Nyheter

”Ingvild H. Rishøi är en ny Astrid Lindgren.”
– Jakob Carlander, Uppsala Nya Tidning

”Och jag tänker inte heller skämmas över att jag grät som ett barn, eller snarare precis som en vuxen kvinna, när jag läste Ingvild Rishøis Stargate, för den är i ordets alla rätta bemärkelser sagolik.”
– Jessika Gedin, Babel SVT

”En tunn liten bok […] med ett blytungt innehåll. Skildringen av två systrars försök att överleva julen är mästerlig, oundgänglig och djupt gripande.”
– Ingalill Mosander, Aftonbladet

”[…] sällan finns det anledning att ta till störstorden när man pratar om samtidslitteraturen, men här är det så befogat att inga andra ord duger.”
– Björn Kohlström, Bernur

”Precis som i Vinternoveller berättar Ingvild H Rishøi så hjärslitande ur barnets perspektiv att jag som läsare vill tränga mig in på sidorna och trösta. Trots att barnen också denna gång får vara förälder till sin förälder, får hon mig att ömma även för de vuxna […] Berättandet är på ytan enkelt och rakt, men bokens 148 sidor rymmer så fascinerande mycket därunder. Författaren visar hur hon kan skriva i både Charles Dickens och H C Andersens anda och samtidigt ha en alldeles egen stämma.”
– Lina Kalmteg, Kulturnytt P1, SR