Stargate. En julberättelse – Ingvild H. Rishøi


En av Nordens främsta novellister släpper sin första roman!

Ronja bor med sin pappa och sin storasyster Melissa i stadsdelen Tøyen i Oslo. Det närmar sig jul. Ronjas pappa har än en gång blivit arbetslös. Därför måste Melissa ut och sälja julgranar, därför måste Ronja själv sälja kransar och julkärvar ”till förmån för fattiga barn”. Pappa i sin tur verkar mest vara synlig på stamstället Stargate. Och december kommer snart att handla om våta vantar, provision och öl. Men också om tre visa män, en stjärna och en skog.

Efter succén med Vinternoveller – vinnare av Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris 2019 och utsedd till en av årtiondets bästa böcker i tidningen Vi Läser – släpper norska Ingvild H. Rishøi nu sin första roman. Stargate är en julberättelse för vår tid. Ett språkligt mästerstycke fyllt av verklighetsnära magi, i tradition efter Selma Lagerlöf, H. C. Andersen och Astrid Lindgren.Titel: Stargate. En julberättelse
Författare: Ingvild H. Rishøi
Förlag: Flo förlag
Översättare: Marie Lundquist
Originalspråk: Norska
Omslagsbild: Martin Jacobson
Form: David Andréas & Nils Sundberg
Utgivning: Dec 2021
Antal sidor: 156
ISBN: 978-91-983952-7-3

”Det är så bra att jag blir helt vimmelkantig […] Stargate […] är något helt speciellt: en smärtfylld – och magisk! – julberättelse som berör och griper tag, en bok som bör ligga under alla julgranar.”
– Dagens Næringsliv

”[…] ett otroligt starkt syskonporträtt som sätter varaktiga spår i läsaren […] kan mäta sig mot Bröderna Lejonhjärta vad gäller både tro, hopp och kärlek, och det vill inte säga lite […]”
– Klassekampen

”[…] en helgjuten och starkt genomförd roman om att försöka, om att misslyckas, och om att förlåta. Historien är omöjlig att inte tro på. Lika svårt är det att inte låta sig ryckas med av magin som uppstår medan man läser.”
– Dagbladet

”Rishøis varma historia om livsvillkor i Norge idag ger associationer till de mest klassiska julberättelserna […] en färgstark historia som lockar fram skratt och tårar, indignation och klassmedvetenhet och inte minst en rejäl dos julstämning.”
– Adresseavisen

”[…] underfundig, smart, hoppfull och sorgsen, med en god portion livsvisdom och ett slut som öppnar sig mot ljuset […] det är en bok som passar för alla från tio till etthundratio […]”
– Verdens Gang

”Barns erfarenheter av att växa upp vid sidan av det välbärgade Norge är textens ärende, men denna julberättelse är komponerad på ett sätt som gör att den undgår all sentimentalitet […] Rishøi får tron på det goda i människan att lysa.”
– Vårt Land

”Det behövs fortfarande sekulära evangelier anpassade till vår tid och våra samhällsförhållanden. Stargate. En julberättelse förtjänar att bli läst av många, gärna en gång om året, när det närmar sig jultider.”
– NRK

”Äkta julmagi, på ett rasande vackert språk. Bara kom ihåg att ha näsduken till hands när du ska läsa.”
– Dagsavisen