Sångfågeln – Jan Roar Leikvoll


Tarjei Vesaas möter Cormac McCarthy i nynorsk dystopi

I en stad befolkad av kvinnor och förbjuden för män växer Jakoba upp förklädd till flicka, skyddad av sin mamma och moster. När mostern plötsligt dör tvingas Jakoba ut ur den trygga tillvaron; på väg att bli en ung man är han i livsfara i sin egen stad.

Hemligheten blir allt svårare att hålla dold, men Jakoba har en talang som kan visa sig bli hans räddning – ingen sjunger som Jakoba! Samtidigt inne i skogen, från andra sidan av den djupa älvfåran, hörs i skymningen de hotfulla vrålen från de förvisade männen.

Jan Roar Leikvoll debuterade 2008 med Eit vinter­eventyr och fick genast rykte som en av de mest originella rösterna i den norska samtidslitteraturen. I ett stilistiskt möte mellan Cormac McCarthy och Tarjei Vesaas skildras i Sångfågeln en hård, brutal tillvaro, men framskriven med en lyrisk och existentiell lyhördhet av ett säreget slag. Det här är en verklig pärla för alla som älskar litterär fiktion, ett mästerstycke av en författare som tyvärr dog ung, redan i lindan av sin karriär.Titel: Sångfågeln
Författare: Jan Roar Leikvoll
Förlag: Flo förlag
Översättare: Nils Sundberg
Originalspråk: Nynorska
Omslagsbild: Johannes Heldén
Form: Nils Sundberg
Utgivning: 24 maj 2023
Antal sidor: ca 200
ISBN: 978-91-987848-4-8

”Vinnaren av Stig Sæterbakkens minnespris övertygar stort med denna märkliga, suggestiva och djupt originella berättelse.”
– Verdens Gang

”En av de starkaste och vackraste rösterna i norsk samtidslitteratur.”
– Bergens Tidene

”Jan Roar Leikvoll skildrar detaljer med en kirurgs precision, men med en musikers sinne för utförandet.”
– NRK

”Med sin fjärde roman är Leikvoll på väg mot något stort.”
– Klassekampen

”Jan Roar Leikvoll skapar ett bakvänt land i fabelns form om under­kastelse och underkastelsebehov … hans romaner lyckas onekligen med något som andra norska författare knappt försöker sig på.”
– Morgenbladet

”Norge har fostrat en ny stor diktare.”
– Fædrelandsvennen