Motsägelsernas museum – Antoine Wauters


I motsägelsernas museum sätts livet självt på prov

Tolv texter, som en grekisk kör. Röster som höjs. Rösterna hos de unga som bryter bannstrålen och vänder sig mot sina domare; rösterna hos åldringar som rymt från ålderdomshemmen och berättar sina historier från andra sidan graven; rösterna hos mödrar som sörjer över att de är mödrar och att de gett sin avkomma ett förspillt liv i en värld ödelagd av män; rösterna hos arbetare som startar betongblandare för att de vill ”få världen att upplösas”.

Vad rösterna har gemensamt är att de alla bär på motsägelser. De blir därmed desto ange­lägnare i en värld där man ständigt tvingas välja sida. Här är människan varken god eller ond; hon tvekar, lider, hoppas och tvivlar, som vi alla gör. Med en vibrerande prosa som viskar och ropar ger Antoine Wauters utlopp åt det kvävda, ohörda, osedda. Inne i motsägelsernas museum är det livet självt som sätts på prov och rannsakas.

Med Motsägelsernas museum presenteras ett av den franskspråkiga världens mest ton­givande författarskap under senare år för en svensk publik.Titel: Motsägelsernas museum
Författare: Antoine Wauters
Förlag: Flo förlag
Översättare: Cecilia Franklin
Originalspråk: Franska
Omslagsbild: Harry Gruyaert
Form: Nils Sundberg
Utgivning: 21 februari 2024
Antal sidor: ca 110
ISBN: 978-91-987848-9-3

”… en språkets mästare”
– Diacritic