Heroin chic – Maria Kjos Fonn


Mörkt mästerverk om ätstörningar och heroinmissbruk

Elise kommer från ett musikaliskt och välartat hem i Uranienborg i Oslo. Allt är till synes tryggt, ändå vill hon bort hemifrån. Hon vill vara viktlös, inte sätta några spår. Hon testar allt. Askes, överskridanden, för lite av för mycket. Så plötsligt sitter det. Ruset som ger henne allt hon önskat sig – nämligen ingenting. Att tona ut, bli avdomnad.

Heroin chic är en roman om ett socialt fall utan någon tydlig orsak. Om ett lidande som inte är nedsmutsat av de yttre omständigheterna. Det är nog i sig självt. Grundämnet.

Maria Kjos Fonn är en av de starkaste unga litterära rösterna i Norge, och även en framträdande essäist och debattör. Hon skriver trovärdigt och osentimentalt om människor på livets skuggsida, och hennes verk kretsar kring rus, missbruk och om att hitta sig själv i en värld av bristande omsorg och försummelse.Titel: Heroin chic
Författare: Maria Kjos Fonn
Förlag: Flo förlag
Översättare: Ninni Holmqvist
Originalspråk: Norska
Omslagsbild: Zoe Barcza
Form: Nils Sundberg
Utgivning: 5 April 2024
Antal sidor: 244
ISBN: 978-91-989070-0-1

”… en skakande roman … befriande osentimental och rannsakande”
– Viktoria Parmell, BTJ (5/5)

”… genom Maria Kjos Fonns mycket starka, lyriska bildspråk, uppburet av referenser till klassisk musik, förstår jag vad som gör att Elise riskerar allt för ruset … bitvis är det närmast fysiskt smärtsamt att läsa”
– Isabelle Ståhl, Dagens Nyheter

”Kjos Fonn berättar klarsynt, sakligt och exakt vad drogerna gör med ens kropp, med ens psyke … och något går sönder i mig när jag läser, och det fortsätter att gå sönder genom hela romanen … jag vet ärligt talat inte om jag pallar för att läsa många böcker av detta slag; jag vet bara att jag fullkomligt älskar [Sara] Stridsbergs romaner, och att jag också älskar Kjos Fonns sätt att skriva.”
– Björn Kohlström, Bernur

*

”Ett mörkt mästerverk om rus.”
– Stein Roll, Adresseavisen (NO)

Heroin chic är bokhöstens starkaste läsupplevelse. Maria Kjos Fonn skriver skoningslöst om anorexi, amfetamin och heroin.”
– Ellen Sofie Lauritzen, Dagens Næringsliv (NO)

”… konkret och osentimentalt, härdat distanserat och trovärdigt.”
– Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad (NO)

”En iskall och potent skildring av rus och beroende.”
– Vilde Sagstad Imeland, Morgenbladet (NO)

”… spektakulärt bra.”
– Ingeborg Misje Bergem, Vårt Land (NO)

”Jag är fullständigt tagen av Maria Kjos Fonns bok. Omtumlad av den. Att säga att den är välskriven skulle vara en under­drift. Den är smart, vild, säkert berättad …”
– Thomas Thurah, Information (DK)

”… saknar helt den ånger och det fördömande som nästan alla romaner om drogberoende åtföljs av. Det är det som gör Kjos Fonns roman så svåruthärdlig och tankeväckande.”
– Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten (DK)

”Elegant komponerad … en brutal, men också fascinerande roman om önskan om den totala upplösningen.”
– Molly Balsby, Ekstra Bladet (DK)