Elín, diverse – Kristín Eiríksdóttir


”Jag har varit så många kvinnor.”

Elín och Ellen. Elín, en 70-årig rekvisitamakare, mästerlig på avsågade noshörningshorn, kinetiska boaormar, autentiska ärr från syra. Ellen, ett ungt stjärnskott vars pjäs just ska uppföras på en av landets största teatrar. De har träffats förut, Elín och Ellen, men den ena minns inte och den andra har länge försökt glömma. Nu möts de igen, med dramat som fond. Ett drama om sjukdom, ålderdom, alkoholism och vilsenhet. Deras öden speglas i varandra. Ska verkligheten hålla eller falla samman runt dem?

Elín, diverse är en skarpsinnigt sammanvävd berättelse om mödrar och döttrar, våld och trauma, makt, glömska och isolering. Boken tilldelades Isländska litteraturpriset 2017, Isländska kvinnolitteraturpriset 2018 och nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2019. Kristín Eiríksdóttir (f. 1981) räknas som en av de mest inflytelserika isländska författarna i den yngre generationen idag.Titel: Elín, diverse
Författare: Kristín Eiríksdóttir
Förlag: Flo förlag
Översättare: Arvid Nordh
Originalspråk: Isländska
Omslagsbild: Troels Carlsen
Form: David Andréas & Nils Sundberg
Utgivning: Augusti 2020
Antal sidor: 208
ISBN: 978-91-983952-4-2

”[…] ett stycke befriande och vildsint och bångstyrigt berättad litteratur […] Kristín Eiríksdóttir skapar ett laddat och David Lynch-liknande kammardrama som inte liknar någonting annat den här bokhösten.”
– Yukiko Duke, Vi Läser

”[…] när man sent i boken får syn på alla små textskulpturer tillsammans, förvandlas de plötsligt till en berättelse som hänger samman, där liv pulserar. Tills det hela, som trots allt enbart är språk, löses upp i något som kan vara ett döende, utplånande av ord och tankar […] för er som kan tänka er att ta ett kliv över i något extra och speciellt, som gäckar givna förväntningar, är det bara att läsa.”
– Maria Schottenius, Dagens Nyheter

”Eiríksdóttirs mindre tillrättalagda stilideal är drastiskt och kantigt, och erbjuder en unik blick på världen.”
– Björn Kohlström, Bernur

”[…] låter med glasklar skärpa läsaren förnimma demensens alla förödmjukelser.”
– Anne Marie Lundström, BTJ

”[…] aldrig tråkig, aldrig slentrianmässig, alltid djärv.”
– Isak Adolfsson, Kulturdelen

*

”En oerhört genomtänkt och komplex roman, som på ett raffinerat sätt kombinerar personernas olika verklighetsuppfattningar i en rörande skildring av minnets förgängliga natur.”
– Isländska litteraturpriset 2017

”Bit för bit tecknar hon en berättelse full av smärta, ensamhet och dramatik.”
– Morgunblaðið (ISL)

”Lyrisk, uppslitande och fängslande som ett knytnävsslag mot hjärtat.”
– Library Journal (US) (Årets bästa icke engelskspråkiga litteratur 2019)