De blottade – Kristín Eiríksdóttir
Om moderskap, missbruk och minnets kraft – ny roman från en av Islands mest egensinniga författare
Filmregissören Villa Dúadóttir har kommit till Sverige för att presentera sin dokumentär om valfångstmannen Dimitri Óskarsson, en våldsverkare, hallick och knarklangare. Villa har hyllats för sin film, men frågor under presskonferensen tvingar henne att ompröva sitt arbete och sin relation till ”Dimmi”. Hur mycket har hon egentligen känt till om hans våldsamma bakgrund, och hur mycket har hon valt att dölja? Har hon bara använt hans historia som ett verktyg för egna syften? Och är fiktionen mer autentisk än det autentiska? Steg för steg tvingas Villa till en alltmer vittgående konfrontation med sitt eget förflutna.
De blottade tränger djupt ner i till synes välbekanta teman som moderskap, missbruk, trauman och mental hälsa, men skildrar och gestaltar dem på ett nytt och vitalt sätt.
Kristín Eiríksdóttir är en av de mest tongivande och inflytelserika isländska författarna i sin generation. Hennes roman Elín, ýmislegt tilldelades bl. a. Isländska littearturprsiet 2017 och utkom på svenska på Flo förlag 2020 (Elín, diverse).
”Jag har hittat en författare vars böcker jag kommer att längta efter.”
– Nina Björk, Dagens Nyheter
”Eiríksdóttir framställer verkligheten, och dess nät av livsöden som ständigt trasslar sig in i varandra, på ett sätt som känns helt och hållet sant. Det är litteratur när den är som allra bäst.”
– Linda Boodh, BTJ
”[…] romanen själv ger det slutgiltiga svaret om hur sorgligt och mångbottnat livet kan vara, bortom alla ideologier, men med gediget klassmedvetande, och med djup människokunskap.”
– John Swedenmark, Svenska Dagbladet
”[…] De blottade rent av brinner”
– Henric Tiselius, Borås Tidning
*
”[…] en remarkabel och viktig roman med ett angeläget budskap för vår tid”
– Stundin (ISL)
”[…] vittnar, liksom andra verk av Kristín Eiríksdóttir, om författarens unika sensibilitet när det gäller struktur och språklig form […] fångar läsarens uppmärksamhet från första sidan till sista.”
– Morgunblaðið (ISL)
”Skickligt berättad, skarp och underhållande.”
– Fréttablaðið (ISL)