Bättre aldrig än sent – Chika Unigwe


Belgisk-nigeriansk novellsamling om exilens djupa förlust och jakten på en bättre framtid.

I en mosaik av tio sammanhängande berättelser skildrar Chika Unigwe i Bättre aldrig än sent en grupp nigerianska invandrare och deras liv i belgiska Flandern. Det handlar om olyckliga skenäktenskap och förlorade möjligheter, hemlängtan och ensamhet, passion och kärlek, religiös fanatism och excorcism och dagliga absurditeter och motgångar. Med stor värme och insiktsfullhet tecknar Unigwe exilens vardag, ständigt färgad som den är av såväl den djupa förlusten som av jakten på en bättre framtid.

Chika Unigwe är ett av den nigerianska exillitteraturens främsta namn och hon har fått stor uppmärksamhet internationellt, inte minst för romanen On Black Sisters’ Street, som tilldelades Nigeria Prize for Literature 2012. Med Bättre aldrig än sent presenteras Unigwes författarskap för första gången på svenska.Titel: Bättre aldrig än sent
Författare: Chika Unigwe
Förlag: Flo förlag
Översättare: Hanna Axén
Originalspråk: Engelska
Omslagsbild: Wangari Mathenge
Form: Nils Sundberg
Utgivning: 22 feb 2023
Antal sidor: 159
ISBN: 978-91-987848-2-4

”En mångbottnad novellsamling … som lyckas vara både hjärtskärande och bitskt ironisk.”
– Yukiko Duke, Vi Läser

”… otroligt finstämda noveller, som jag sparade som små karameller”
– Johanna Lundin, Go’kväll, SVT

”… både enkel och existentiell, full av mänsklig erfarenhet och oväntade psykologiska vändningar”
– Greta Schüldt, Dagens Nyheter

”Genom att röra sig fram och tillbaka mellan gestalterna skapar Unigwe en trovärdig bild av vad det kan innebära att vara svart i Belgien. Hennes språk är lika skimrande som hennes gestaltningsförmåga.”
– Inger Littberger Caisou-Rousseau, BTJ

”Unigwe skriver om språkförbistringen, om girigheten, om målmedvetenheten, om våldet, om sorgen, om valmöjligheterna och brist på detsamma. Det är en bok som blandar det förfinade och subtila med det råbarkade och grovhuggna … Unigwe levererar inga hjälteporträtt, utan skriver en ny slags comedy of manners, den form av relationsdrama som Jane Austen så skickligt förmedlade. Här finns definitivt fler häxor än änglar.”
– Björn Kohlström, Bernur

*

”Unigwes prosa dansar, svävar, tar tvära kast och oväntade steg. Jag vänder hela tiden tillbaka till dessa berättelser, till magin i hennes språk. Det här är inte berättelser om människor vi ska tycka synd om, utan om människor som är människor: komplicerade, naiva, dumma, kärleksfulla, trofasta. Mänskli­ga, helt enkelt.”
– Ukamaka Olisawke, Granta

”Omväxlande brutalt ärligt, humoristiskt och sorgset Med dessa i hög grad filmiska berättelser är Unigwe den som ger röst åt de afrikanska emigranter­nas erfarenheter i Europa.”
– Lagos Review