Austin från Texas – Guðrún Eva Mínervudóttir


Stilistisk briljans och existentiell utsatthet från en av Islands främsta berättare.

”Vinden måste ha avtagit, för jag började svettas innanför fuskpälsen. Jag ställde mig upp, borstade av mig, tog av mig pälsen och bredde ut den över graven, men inte över violen. Det gröna lurvet fick Káris grav att se gräsbevuxen ut. Jag hörde fåglar även om jag inte såg dem. Jag var ensam där, men ändå inte. Inget är som det ser ut att vara.”

I Guðrún Eva Mínervudóttirs okonventionella kärlekshistorier är inga utfall givna på förhand. Även hos de indolenta, dödsdömda, jagsvaga och lodisarna i hennes Reykjavík bjuder ödet då och då på en tillfällighet som kan hanteras nyckfullt eller resolut, leda ingenvart eller till att livet välts över ända. Med humor, stilistisk briljans och stor social och psykologisk lyhördhet tecknar Mínervu­dóttir sina karaktärer med oförutsägbarhet in till sista pennstreck. Det må vara en vardaglig verklighet – men då och då är den utan tvivel också fantastisk!

Guðrún Eva Mínervudóttir (f. 1976) är en av Islands mest lästa och omtyckta författare, med nio romaner och två novellsamlingar bakom sig. Hon har bland annat tilldelats Isländska litteraturpriset och Isländska kvinnolitteraturpriset (för Ástin Texas, 2019). Hennes böcker har tidigare översatts till åtta språk. Med Austin från Texas utges Mínervudóttir för första gången på svenska.Titel: Austin från Texas
Författare: Guðrún Eva Mínervudóttir
Förlag: Flo förlag
Översättare: John Swedenmark
Originalspråk: Isländska
Omslagsbild: Petúr Gautur
Form: David Andréas & Nils Sundberg
Utgivning: Aug 2022
Antal sidor: 206
ISBN: 978-91-983952-9-7

”Gu∂rún Eva Mínervudóttir skriver med ett varmt, enkelt och flödande språk. Hon är varsam med de människor hon skildrar och gör bristen lika självklar som vår förmåga att trots allt kunna leva med den.”
– Jacob Carlander, Uppsala Nya Tidning

”[…] balanserar skickligt mörker och ljus – och lyckas säga något väsentligt om vad det vill säga att vara människa.”
– Yukiko Duke, Vi Läser

”Likt novellmästaren Alice Munro förmår Mínervudóttir via den kortfattade berättelsen författad på stillsamt koncentrerad realistisk prosa återge en människans hela livshistoria med all dess inneboende lågmälda vardaglighet och abrupta dramatik.”
– Kristoffer Flensmarck, BTJ

”Fem noveller om relationer, vardagsliv, drömmar och sår vi bär med oss berättade med nerv och finess.”
– Borås tidning, Boklistan

”[…] fascinerande läsning för den med smak för det som ligger lite utanför de gängse framställningsformerna”
– Björn Kohlström, Bernur

”Texten försöker aldrig briljera, men gör så ändå.”
– Isak Adolfsson, Kulturdelen

*

”Fascinerande … substantiella berättelser, fulla av minnesvärda huvud- och bikaraktärer och var och en ett oberoende verk.”
– Morgunblaðið (ISL)

”Mínervudóttir har sedan länge visat sig vara en av våra mest nyskapande och originella författare. I sina skildringar lyckas hon på ett unikt sätt få samspelet mellan människor att framstå i ett nytt och oväntat ljus.”
– Fréttablaðið (ISL)

”… en av de mest stilistiskt begåvade, perceptiva och bästa författarna som skrivit på det isländska språket under de senaste åren.”
– Séð go heyrt (ISL)