Inringning – Carl Frode Tiller


En av 2000-talets viktigaste norska romanserier äntligen på svenska!

David minns inte vem han är. En tidningsannons uppmanar nära och kära att skriva brev till honom för att hjälpa honom att åter börja minnas. Barndomsvännen Jon, en musiker på väg att förlora fotfästet, styvpappan Arvid, en präst som väntar på att dö, och ungdoms­kärleken Silje, en snart medelålders kvinna som kanske är på väg att lämna sin man, bestämmer sig för att svara. Breven ger dem en oväntad chans att berätta om sina egna liv samtidigt som de ringar in Davids historia.

Inringing är första delen i en trilogi som kommit att framträda som ett av de mest betydande norska litterära verken under 2000­-talet. Romanserien har sålt i över hundra tusen exemplar i hemlandet, har mottagit alla stora norska litterära priser och är översatt till tjugotre språk. Det här är första gången den utges på svenska.



Titel: Inringning
Författare: Carl Frode Tiller
Förlag: Flo förlag
Översättare: Nils Sundberg
Originalspråk: Nynorska
Omslagsbild: Jens Fänge
Form: Nils Sundberg
Utgivning: 2 december 2024
Antal sidor: 272
ISBN: 978-91-989070-4-9

Boktoppen Borås Tidning, plats 1
Boklistan Dagens Nyheter, plats 2
Boklistan Svenska Dagbladet, plats 5
Expressens bokklubbsbok i januari

”Sanslös prosakonst från Norge, äntligen på svenska. Obegripligt senfärdigt, obegripligt bra.”
– Victor Malm, Expressen

”Hypnotisk läsupplevelse. Carl Frode Tiller visar prov på en psykologisk kraft som inte står landsmännen Fosse och Knausgård efter.”
– Tommy Sundin, Västerbottens-Kuriren

”[…] en sällsynt nyanserad och observant roman […] Trähusen i den lilla bruksorten framstår med en nästan hypnotisk skärpa. Man känner brandrisken.”
– Jesper Högström, Dagens Nyheter

”[…] stor, stor berättarkonst.”
– Yukiko Duke, Vi Läser

”[…] en av de mest geniala romaner jag har läst […] Jag känner mig som en mänskligare människa när jag läser Inringning, med alla mina rimligheter och orimligheter, sorger och glädjer. Om det inte är bra litteratur, då vet jag inte längre vad bra litteratur är för något.”
– Annika Wall, Borås Tidning

”[…] ett psykologiskt och sociologiskt intrikat pussel […] en tryckkokarstory i stil med en del av vad Norén har skildrat.”
– Nina Lekander, Expressen

”[…] en deformerad mänsklig interaktion, hårt skruvad, men samtidigt så igenkännbar […] Med romanens sista mening ringande i huvudet vet man att det är absolut nödvändigt att flåsande kasta sig över nästa del i trilogin.”
– Ann-Sofi Ljung Svensson, Sydsvenskan

”Tiller har ett känsligt öra för det som sägs och förblir outsagt mellan människor, vid middagsbord såväl som på stan, och den närgångna psykologiska skildringen avtäcker ett större sammanhang, ett samhälle präglat av hemligheter, konflikter och oinfriade löften om ett bättre liv […] Det är en smärtsam läsning, men på det vis som riktigt bra böcker både kan plåga och uppliva.”
– Ingrid Elam, Kulturnyheterna SVT

”[…] ett gripande porträtt av en uppgiven småstadsmiljö som systematiskt omvandlar sorg till förakt.”
– Alva Dahl, Svenska Dagbladet

”Som fristående roman är Inringning […] därför både lyckad och en aning otillfredsställande. Ja, på ett sätt är det ju romanens budskap: det finns alltid ytterligare en cirkel att rita. Att två delar till är på väg är på så vis både logiskt och välkommet.”
– Sven Anders Johansson, Aftonbladet

”[…] en bladvändare om undertryckta känslor som ger mersmak.”
– Sydsvenskan (”10 böcker att hålla kolla på”)

”[…] ett läsäventyr som blixtbelyser spänningen i vardagstristessens familjegräl och all oförlöst längtan efter verklig gemenskap.”
– Pia Lindestrand, BTJ

”Ett riktmärke för Inringning är nog det nordiska relationsdramats mästare; Ibsen, Bergman, Norén – men mildare, lite lumpnare […] Snarare än psykologisk realism skulle jag ändå kalla det här psykologisk alkemi. För det krävs ett visst mått av obegriplighet för Tiller att ur den här avväpnande enkla, halvpratiga, stundvis ganska banala prosan alstra så mycket liv. Det är inte för citaten, eller ens de enskilda sidorna, man läser Inringning. Det är för att man känner Jon, Silje och Arvid andas på breven de skriver […] Magnetismen är Tillers inringningsmetod, där karaktärernas beskrivningar av varandra lägger sig i lager, suddar ut, bestrider, förstorar och döljer. Det pendlar mellan självbedrägeri och klarsyn.”
– Rakel Similä, Hufvudstadsbladet

”Gång på gång visar författaren att han både är stilsäker och har insikt i människans psykologi och trassliga relationer.”
– Malina Abrahamsson, Dagen

”Att Tiller har skrivit en roman som så subtilt men tydligt avhandlar sådana viktiga ämnen är stort, och jag kan knappt bärga mig tills nästa del utkommer i höst.”
– Björn Kohlström, Bernur

*

”Stor och oförglömlig litteratur.”
– Svend Skriver, Kristeligt Dagblad (DK)

”En berättartalang få i hans generation kan mäta sig med.”
– Ane Farsethås, Dagens Næringsliv (NO)

”[…] en psykologisk mästare”
– Espen Stueland, Klassekampen (NO)

”Oavsett synvinkel skriver Tiller med en sällsynt glöd och har ett knivskarpt öga för mellanmänskliga konflikter.”
– Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG (NO)

”Tillers förmåga att uppfatta undertonerna som finns i de flesta familjer är på nivå med Ingmar Bergmans […] återupplivar ett av roman­konstens mest raffinerade redskap.”
– Thomas Bredsdorff, Politiken (DK)

”En höjdpunkt i samtida nordisk litteratur – och ren och skär läsglädje.”
– Klaus Rothstein, Weekendavisen (DK)

”[…] en roman skriven med Ibsensk virtuositet och massor av intelligens […] Boken är helt enkelt ett mästerverk.”
– Jonas Hindsholm Bentzen, Børsen (DK)